ZINT je kolagen tipa 1 in 3. Zakaj je to pomembno?

Ni vseeno, katero vrsto kolagena uporabljate!
90 % zalog kolagena, ki se nahaja v našem telesu, je kolagen tipa 1 in 3!

Elastičnost in polnost kože, gube, razcepljeni nohti, tanki lasje, bolečine v kosteh in sklepih – vse to je kolagen tipa 1 in 3.

lepa koža

Zakaj je pomemben kolagen tipa 1 in 3?

Predvsem je pomembno, da je poleg tipa 1 prisoten tudi kolagen tipa 3, ki ga naše telo s staranjem največ izgublja.

Kolagen tipa 1 je najpomembnejša matrica beljakovin na koži in je odgovoren za to, da je koža čvrstejša.

Kolagen tipa 3 pa je tisti, ki daje koži rožnatost in mehko teksturo.

S staranjem močnejši kolagen tipa 1 postopoma nadomešča kolagen tipa 3,koža pa začne izgubljati mladostne lastnosti. Zato je pomembno, da poleg tipa 1koži vračamo tudi kolagen tipa 3, saj je predvsem mehkoba kože in las odvisna od tega tipa kolagena.

Kaj pa drugi tipi kolagena?

POZOR! Ste vedeli, da morski kolagen vsebuje samo kolagen tipa 1! Bodite pozorni pri izbiri izdelkov iz kolagena, saj vsi ne vsebujejo kolagen tipa 1 in 3.  Nekateri so samo tip 1 (morski kolagen), nekateri so tip 2 (vsebuje ga hrustanec).

Na trgu boste našli tudi kolagen tipa 2, ki se nahaja v hrustancu. Kolagen tipa 2 je sestavljen iz 18 aminokislin (kolagen tipa 1 in 3 pa iz 19 aminokislin). Profil teh aminokislin je po sestavi enak tistim, ki se v našem telesu nahajajo v sklepih in hrustancu. Hrustanec vsebuje 60 % kolagena 2. S kolagenom tipa 2 ne morete obnoviti kolagena v laseh, koži in nohtih.

Kaj pa kolageni, ki imajo vse tipe?

Kaj se zgodi, ko zmešamo vse tipe kolagena (tipi 1, 2, 3, 4) med seboj?

Kolagenov tipa 1 in 3 in kolagena tipa 2 ni priporočljivo kombinirati med seboj, saj imata obe vrsti kolagena različne profile aminokislin. V kolikor jih vzamemo skupaj, se posamezne aminokisline vežejo med seboj – nastanejo povsem nove proteinske strukture, ki jih naše telo ne prepozna kot kolagen.

Košarica
Scroll to Top